xperience.ro

blogging as hobby

13.02.2008

Cum s-a reinventat smecheria

Alandala

Peşti, cămătari şi recuperatori, traficanţi de droguri şi de arme, bătăuşi cu şcoala vieţii sau cuţitaşi de profesie? Nu, mersi. Bagabonţeala a intrat în era IT, în secolul informaţiei şi al vitezei. Totul se învârte în jurul cardurilor şi al carderilor. În ultimii patru-cinci ani, în România au intrat mai mulţi bani traşi de pe card decât a virat OMV pentru achiziţionarea Petrom. Iar centrul acestui nou tip de fraudă e chiar triunghiul Râmnicu-Vâlcea – Craiova – Piteşti.

Primii fraieri au fost cei de la e-Bay. Primii şmecheri au fost cei din judeţul Vâlcea. La Drăgăşani, de exemplu, un internet café producea mai mulţi bani într-o seară decât industria viei şi vinului într-un an cu recoltă bună. Schema era simplă: o fotografie frumoasă, o promovare inteligentă, un cont pe e-Bay. Fraieri se găseau cu duiumul. Un băiat cu cap a pozat un crucişător NATO, andocat în Portul Constanţa, şi l-a vândut. Nu s-a lăcomit să ceară toţi banii, ci doar câteva zeci de mii de dolari, cât să facă plinul vaporului, ca să-l poată duce în ţara cumpărătorului. Alţii au vândut avioane utilitare, pozate în timp ce împrăştiau îngrăşăminte peste ogoarele Olteniei. Alţii au vândut case pe Coasta de Azur. De supărare, cei de la e-Bay au cerut FBI să-şi plaseze un birou în România. Aşa se face că, oricât de ciudat ar părea, marele serviciu secret american are, în ţara noastră, singurul punct de lucru: la Drăgăşani. Cu FBI-ul pe cap, şmecherii au lăsat-o mai moale cu e-Bay-ul. Şi, de prin 2002 – 2003, s-au reorientat către industria clonării de carduri. Oricum însă, zona Olteniei şi-a atins gloria: într-un articol al Los Angeles Times, Râmnicu Vâlcea a fost proclamat capitala mondială a fraudelor pe internet.


Două nume grele
În Craiova, minţile luminate ale noii industrii s-au numit Adrian Poşulescu şi Ovidiu Iancu. Din păcate pentru el, Poşulescu a devenit celebru după ce a fost arestat, cu un an în urmă, în celebrul dosar privindu-i pe Stelică Dragavei şi pe iubita lui, fata procurorului Budiană. Poşulescu a fost trimis, cu cătuşe, în Franţa, însă nu i s-a putut dovedi vinovăţia şi a fost scos din arest. Iancu, în schimb, a reuşit cu succes să rămână un personaj obscur, deşi – spun surse din anturajul său – câştiga aproape 100.000 de euro pe lună, la nivelul anilor 2004 – 2005. Timişorean la origini, Iancu a rămas la Craiova pentru prima nevastă. După divorţ, s-a mutat la Slatina, cu tot cu cea de-a doua soţie şi cu Porschele Cayenne din dotare. De ceva vreme încoace, ştiindu-se filat, se fereşte să se implice direct în tranzacţiile cu aparatură de clonat. Are oameni plătiţi pentru asta, de prezenţa sa fiind nevoie doar la negocieri. În restul timpului, Iancu pune la punct noi şi noi tehnici de clonare a cardurilor.

Evoluţia pisicuţei
Desigur, partea cea mai delicată a poveştii rămâne amplasarea pe bancomate a feţelor false, cu ajutorul cărora se pot citi şi memora datele de pe un card. Marea bătălie a tehnicii se dă tocmai pe acest teren. La început, se produceau nişte guri de card cam inestetice şi relativ uşor de depistat. Apoi, au început să se monteze pe aparatele ATM nişte pisicuţe mult mai performante, care imită la perfecţie aspectul bancomatului. În cele din urmă, s-a constatat că este mult mai uşor să plasezi cititoare de carduri în POS-uri – adică în cititoarele de carduri amplasate în magazinele şi benzinăriile care acceptă plata electronică. Sunt multe cazuri de asemenea magazine care cad, în aparenţă, pradă hoţilor nocturni. Din magazine nu dispare nimic, ba dimpotrivă: fără ca cineva să poată observa, în interiorul POS-ului este montat un cip care memorează datele tuturor cardurilor folosite de clienţi. După o vreme, magazinul este din nou „spart“: carderii îşi recuperează cipul şi, cu informaţiile stocate pe el, clonează instrumentele de credit. În a treia etapă, sunt trimise săgeţile care să extragă numerarul, de la bancomate din alte oraşe sau ţări – aşa încât depistarea să fie îngreunată pe cât posibil. Mai departe, banii sunt împărţiţi şi spălaţi: se cumpără case şi maşini de lux, se amenajează cârciumi, discoteci, cazinouri. Pe ansamblu, cum s-ar zice, ţara progresează.

Cipul cu bluetooth
Ultima găselniţă a inginerilor specializaţi în clonarea de carduri este cipul cu bluetooth. Acesta trebuie doar montat pe un POS şi trimite automat, prin unde radio, seriile şi numerele de card către telefonul mobil al săgeţii, a cărei singură grijă e să stea prin apropierea magazinului. Un asemenea dispozitiv costă aproximativ 10.000 de euro, o sumă destul de mare, dacă ţinem cont că o clasică gură falsă de bancomat costă circa 2.500 de euro, iar o pisicuţă mai elegantă, cu leduri şi tot dichisul, abia ajunge la 5.000 de euro.

Din carduri, vile în gura Poliţiei
Despre cei doi ingineri, care au venit cu ceea ce s-ar numi know-how-ul clonării de carduri, se spune că au câştigat mai mulţi bani chiar şi decât cei care se ocupau cu amplasarea feţelor false şi cu încasatul propriu-zis. Schema era simplă: Poşulescu sau Iancu negociau, cu o gaşcă bine organizată, punerea la dispoziţie de aparatură şi, la schimb, încasau până la jumătate din banii traşi de pe cardurile europenilor. Restul era împărţit între liderul reţelei şi săgeţile sale. Ultima combinaţie locală a lui Iancu a fost cu ţiganul Marian Beciu, poreclit Nas (imagini cu el şi prietenii săi, distrându-se la o nuntă, puteţi viziona pe www.lupamea.ro). Conform înţelegerii, Iancu primea 50 la sută din profit, Nas – 30 la sută, iar săgeţile împărţeau restul de 20 procente. Dacă ţinem cont că Nas şi-a cumpărat vreo cinci sau şase apartamente prin oraş şi şi-a şi construit o frumuseţe de vilă chiar lângă sediul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Dolj, ne putem imagina şi cam cât a câştigat Iancu de pe urma combinaţiei.

Sursa: lupamea

Reclame Google

Intrebare intrebatoare

Ce faci de 1 Mai?

View Results

Loading ... Loading ...

Arhiva


Etichete

1 mai 9am Apple apple iphone Articole Bancuri bebelusi blog blogging bmw bucuresti cfr Clipuri clipuri amuzante clipuri youtube clubbing concursuri concursuri online craiova dacia dacia logan dacia sandero design blog dj pagal droguri emil boc facebook fotbal free proxy list Funny Clips Funny Pics gigi becali google Internet iphone jay bliss kudos beach kudos beach mamaia love events mamaia marea neagra medieval melodia zilei mircea geoana monica columbeanu muzica nights.ro ninsoare nokia Noutati nunta pagal petreceri romania rosario internullo socks4 socks5 Software spam traian basescu wordpress wordpress plugins yahoo youtube zapada