xperience.ro

blogging as hobby

27.02.2008

Totul este doar in mintea noastra

Alandala

Un medicament-vedeta, Prozac, si alte doua antidepresive sunt la fel de eficiente ca o bomboana, intrucat functioneaza pe baza autosugestiei, arata studii clinice tinute pina acum la secret, multi oameni aflati in stare critica ajungand sa se sinucida din cauza lor.

Una dintre cele mai mari afaceri farmaceutice din lume, piata medicamentelor impotriva depresiei, este zguduita de un imens scandal ce are la baza studiile clinice facute pentru aprobarea acestor pastile in SUA. Astfel, Cotidianul dezvaluie ca un grup de cercetatori de la Universitatea Hull din Marea Britanie, profitind de o lege a liberului acces la informatiile de interes public, a obtinut de la Food and Drug Administration, institutia americana care elibereaza autorizatiile de comercializare pentru medicamente, o serie de asemenea studii ce nu fusesera date publicitatii niciodata. In acest mod, cercetatorii au tras concluzia ca medicamente precum Prozac, Seroxat si Efextor nu erau cu mult mai eficiente decit un preparat placebo (o pastila ce nu contine nici un fel de medicament si care opereaza pe baza autosugestiei – n.r.) cind venea vorba de pacienti care sufereau depresii. Numai in cazul depresiilor extrem de severe s-au dovedit aceste medicamente a fi de un real ajutor pacientilor, relateaza si ziarul The Independent, citind studiul mentionat.


Profesorul Irving Kirsch, care a condus echipa ce a realizat studiul, mentioneaza ca, „avind in vedere aceste rezultate, motivele care stau la baza prescrierii medicatiei antidepresive sint destul de putine doar daca nu vorbim despre depresii grave sau daca alte metode de tratament au esuat. Studiul meu ridica probleme serioase asupra modului in care se acorda licentele pentru comercializarea medicamentelor si felul in care se raporteaza datele din studiile clinice“. Problema datelor ascunse de FDA a fost relevata si de cotidianul „New York Times“ in luna ianuarie, cind a publicat un articol bazat pe un studiu efectuat de Erich H. Turner, medic psihiatru si fost evaluator in cadrul FDA. Turner a aratat ca, din cele 74 de studii pe 12.564 de voluntari inregistrate din 1987 pina in 2004 la FDA, 31% nu au fost publicate deoarece acest pas depindea in primul rind de rezultatele obtinute. 22 de studii cu final negativ sau indoielnic nu au vazut niciodata lumina tiparului, iar alte 11 au fost in asa natura prezentate incit sa reiasa ca rezultatul lor este pozitiv,informeaza Guardian.

“Diferenta intre starea de sanatate a pacientilor care iau un placebo si cea a bolnavilor care iau antidepresive este una nesemnificativa. Acest lucru inseamna ca persoanele care sufera de depresie ar putea evita tratamentul chimic”, a explicat profesorul Irving Kirsch. Profesorul face parte dintr-un grup de experti care analizeaza datele publicate si nepublicate – dar puse la dispozitia organismelor de aprobare britanic si american – din 47 de studii clinice asupra inhibitorilor selectivi ai receptarii serotoninei (ISRI), antidepresivele de noua generatie. Este vorba mai ales de antidepresivele cele mai prescrise, precum fluoxetina (Prozac), venlafaxina (Efexor) si paroxetina (Seroxat), dupa cum informeaza Ziua.

Alte informatii referitoare la efectul PLACEBO al antidepresivelor de genul Prozac:

Depression drugs ‘little better than placebos’: study
Prozac &lsquowaste of time for most&rsquo
New study says anti depression medicine doesn’t work

Sursa: 9AM, 27 Februarie, 2008

Reclame Google

Intrebare intrebatoare

Ce faci de 1 Mai?

View Results

Loading ... Loading ...

Arhiva


Etichete

1 mai 9am Apple apple iphone Articole Bancuri bebelusi blog blogging bmw bucuresti cfr Clipuri clipuri amuzante clipuri youtube clubbing concursuri concursuri online craiova dacia dacia logan dacia sandero design blog dj pagal droguri emil boc facebook fotbal free proxy list Funny Clips Funny Pics gigi becali google Internet iphone jay bliss kudos beach kudos beach mamaia love events mamaia marea neagra medieval melodia zilei mircea geoana monica columbeanu muzica nights.ro ninsoare nokia Noutati nunta pagal petreceri romania rosario internullo socks4 socks5 Software spam traian basescu wordpress wordpress plugins yahoo youtube zapada