xperience.ro

blogging as hobby

13.02.2008

Zapezile nu anuleaza incalzirea globala

Noutati

Chiar dacă în toată Europa ninge, schimbările climatice vor continua să-şi facă efectulIarna aceasta va fi una normală, conform prognozei meteo pe 2008. Va ninge, iar temperaturile se vor încadra între valorile medii obişnuite pentru această perioadă a anului. Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, Ion Sandu, directorul general al ANM, spune că ninsorile căzute în emisfera nordică, inclusiv în România, nu anulează efectul încălzirii globale.

– Ce înseamnă iarnă normală din punct de vedere meteorologic, în România?

– Într-o iarnă normală, atât cantităţile de precipitaţii, cât şi temperaturile sunt foarte apropiate de valorile medii globale pentru acea perioadă a anului. De exemplu, luna ianuarie se încadrează, din punct de vedere meteorologic, între valorile obişnuite pentru această perioadă. Temperatura medie a lunii este de -5 grade Celsius, iar precipitaţiile se situează în jur de 40 l/m². Aceasta nu înseamnă însă că, în fiecare zi din această lună, se vor înregistra doar -5 grade Celsius.

Este posibil, aşa cum de fapt s-a şi întâmplat, să avem o săptămână cu -20 grade Celsius, după care să urmeze o perioadă cu +10 grade. De asemenea, nu vor exista fenomene meteo extreme pe perioade foarte lungi. Concret, a fost viscol în România, va mai fi viscol, dar nu pe o perioadă atât de lungă încât să fie considerată o anomalie în prognoza pe lungă durată.

– În România a nins. Înseamnă că nu suntem atinşi de încălzire globală?

– Se pune tot mai des întrebarea dacă România mai are sau nu patru anotimpuri. Iarna trecută a fost una atipică, pentru că nu a nins, iar temperaturile au fost cu 5 grade mai mari decât normal, în ianuarie, şi cu 3 grade mai mult în februarie, de exemplu.

Astfel, iarna trecută s-a înscris în lungul şir de ani când temperatura medie, la nivel global, şi, în particular, temperatura medie în România a fost mai mare decât ar fi fost normal să fie. Dar faptul că în România avem acum o iarnă normală şi că vor exista, categoric, patru anotimpuri nu înseamnă că nu mai poate fi vorba de schimbări climatice.

Se va înregistra probabil o creştere a temperaturii medii globale cu numai 0,3 grade Celsius, şi nu 0,5 grade Celsius, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Dar temperatura care se va înregistra în 2008 va fi oricum mai mare decât ar fi fost normal să fie.

Toată comunitatea ştiinţifică afirmă, în momentul de faţă, că în anul 2008 va fi puţin mai rece decât în 2007, dar anunţă că se va înregistra totuşi o creştere faţă de temperatura medie globală. Deci, dacă în România avem o iarnă normală, aceasta nu înseamnă că nu mai există schimbări climatice. De altfel, când vorbim de încălzire globală, nu trebuie să ne gândim la particularizări.

Chiar dacă la noi în ţară ninge, în altă parte a Globului temperatura poate să crească mai mult decât normal. Astfel, atunci când se face media la nivel global, se constată, de fapt, o creştere a temperaturii. De exemplu, în ultima sută de ani a crescut temperatura medie globală cu 0,7 grade Celsius.

În România, temperatura medie a crescut, de asemenea în ultima sută de ani, cu 0,6 grade Celsius. Dar există zone în ţara noastră unde temperatura a scăzut. Prin urmare, când vorbeşti de încălzire globală, o chestiune locală, cum sunt aceste zăpezi, nu anulează efectul schimbărilor climatice.

– Încălzirea globală poate fi considerată un fenomen na­tural?

– Există într-adevăr cauze naturale care, în decursul istoriei, duc la creşterea temperaturii medii globale, cum ar fi: mişcarea de drift a continentelor, mişcarea de rotaţie a Pământului, înclinarea axei Pământului sau emisiile de gaze din timpul erupţiilor vulcanilor.

Astfel, din cauze naturale, în 2000 de ani, se înregistrează o creştere a temperaturii medii globale cu 0,7 grade Celsius. Dar, cercetătorii au descoperit că temperatura medie globală a crescut din cauza gazelor cu efect de seră în ultima sută de ani cu 0,7 grade Celsius. Deci, ceea ce ar fi trebuit să se producă în 2000 de ani s-a produs în numai 100 de ani. Deci, ritmul de creştere a temperaturii medii globale s-a modificat în perioada industrializării. De asemenea, la creşterea cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă contribuie, pe lângă industrie, şi defrişările.

– Ce ar însemna o creştere a temperaturii globale cu 5 grade Celsius?

– Ne aflăm într-o perioadă interglaciară când temperatura medie globală ar trebui să se situeze la 15 grade Celsius. În momentul de faţă, temperatura medie globală este de 14,6 grade Celsius. Scenariile în legătură cu creşterea temperaturii medii globale cu 2-2,5 grade Celsius sunt plauzibile, dar cele cu 5 grade nu sunt plauzibile din următorul motiv: aceasta ar însemna să se depăşească temperatura medie globală care s-a atins vreodată în istoria Pământului.

Chiar şi dacă se va ajunge la o temperatură medie de 17 grade, sistemul îşi va crea echilibrul, în mod inevitabil, printr-un efect foarte dur. Atunci temperatura va trebui, din nou, să scadă şi se va ajunge la o nouă perioadă glaciară. Răcirea se va produce de fapt când se va atinge limita superioară a temperaturii medii globale.

– Vom avea caniculă în această vară?

– Până în iunie 2008, temperatura va fi foarte apropiată de valorile multianuale. Deci, 2008 nu va fi un an precum a fost 2005, cu precipitaţii de două ori mai mari decât normal care au favorizat producerea de inundaţii, dar nici ca 2007, cu temperaturi foarte mari, pe o perioadă lungă de timp.

Va exista caniculă în vara lui 2008, dar nu vor exista trei valuri de caniculă ca în 2007. Canicula va avea loc pe perioade mai scurte şi, probabil, nu se vor mai atinge valorile absolute din vara trecută, de până la 44 de grade Celsius. Dar, la nivel global, încălzirea va continua.

Se va în­re­gistra o creştere a temperaturii medii globale cu numai 0,3 grade Celsius şi nu 0,5, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori.
Ion Sandu,
director general ANM

Sursa: Adevarul
Un articol
de: Francisca M. Catană

Reclame Google

Intrebare intrebatoare

Ce faci de 1 Mai?

View Results

Loading ... Loading ...

Arhiva


Etichete

1 mai 9am Apple apple iphone Articole Bancuri bebelusi blog blogging bmw bucuresti cfr Clipuri clipuri amuzante clipuri youtube clubbing concursuri concursuri online craiova dacia dacia logan dacia sandero design blog dj pagal droguri emil boc facebook fotbal free proxy list Funny Clips Funny Pics gigi becali google Internet iphone jay bliss kudos beach kudos beach mamaia love events mamaia marea neagra medieval melodia zilei mircea geoana monica columbeanu muzica nights.ro ninsoare nokia Noutati nunta pagal petreceri romania rosario internullo socks4 socks5 Software spam traian basescu wordpress wordpress plugins yahoo youtube zapada